ZAŠTO E-BICIKL?

elektricni-bicikl

Često se u našem poslu iznajmljivanja bicikala susrećemo s predrasudama ili neinformiranošću u vezi e-bicikala. Iako je proteklo već dosta vremena od njihove pojave na našim cestama i biciklističkim stazama, još uvijek se nisu dovoljno udomaćili među našim stanovništvom, prvenstveno zbog relativno visoke cijene, pa stoga mnogi ljudi nisu dovoljno informirani o e-biciklu, odnosno o razlikama i sličnostima između bicikla i e-bicikla.

Kad kažemo e-bicikl ili e-bike, mislimo na sve bicikle koji koriste neku vrstu električnog pogona. Zapravo, postoje dvije osnovne vrste bicikala koji koriste elektro pogon:

e-bike ili električni bicikl je vrsta bicikla čiji se motor pokreće na ručici gasa, neovisno o tome da li se pedale okreću ili ne. Ovi bicikli mogu se usporediti sa skuterima, a brzine koje postižu mogu biti i preko 40 km/h

pedalec  (PEDAL Electirc Cycle) je zapravo bicikl s elektromotorom koji vozaču pruža pomoć prilikom pedaliranja. Motor se aktivira samo kada vozač okreće pedale i čim dosegne brzinu od 25 km/h motor se gasi. Želiš li voziti brže od toga, možeš to isključivo vlastitom snagom. Maksimalna snaga motora od 250W i maksimalna brzina od 25 km/h svrstavaju ga i dalje u kategoriju običnih bicikala, koji ne zahtijevaju osiguranje, registraciju, niti vozačku dozvolu. Pedalec bicikli mogu se normalno voziti i bez pomoći elektromotora, ali tu moraš računati da je zbog težine samog elektromotora i baterije bicikl nešto teži nego običan bicikl. Bicikl možeš voziti i ako skineš bateriju. Punjenje baterije traje 2-3 sata, a puni se isto kao i mobitel.

Obzirom ALPI BIKE RENT u svojoj ponudi ima kvalitetne pedalec bicikle,

evo nekoliko njihovih prednosti u odnosu na klasične bicikle:

  • povećani radijus kretanja jer ti motor pomaže da se ne umoriš prebrzo
  • lakša vožnja uzbrdo, protiv vjetra i na makadamu
  • pogodan za duže biciklističke ture, sa manje tjelesnog napora
  • možeš pratiti dobro istrenirano biciklističko društvo

Ovisno o vrsti bicikla, možeš izabrati između 3 do 4 stupnja snage koju ćeš koristiti iz motora. Što manje snage koristiš iz motora – to je moguće prevaljivanje veće udaljenosti bez punjenja baterije. Na trošenje baterije utječe više čimbenika:

  • smjer i jačina vjetra
  • izabrani stupanj korištenja snage iz motor
  • pritisak u gumama
  • težina vozača
  • konfiguracija terena

Dakle, zašto e-bicikl?

Zato što je idealan za ljude koji ne voze svaki dan, koji nisu dovoljno fizički spremni za vožnju klasičnim biciklom.

Za one koji se oporavljaju od neke bolesti ili ozljede, za one koji su se nakon duže pauze opet odlučili fizički aktivirati. Koristiš li ga na način da kombiniraš vlastitu snagu i da motor uključiš samo onda kada ti je stvarno potreban, možeš i na e-biciklu odraditi dobar trening, gubiti kilograme i steći fizičku kondiciju!

I dakako – uživati u prirodi!

Comments are closed.